Bestuurders-rechtspersonen vanaf 1 juni 2016 onderworpen aan btw

De BTW-administratie heeft enige toelichting gegeven bij haar beslissing waarbij bestuurders-rechtspersonen worden aangemerkt als belastingplichtigen, waardoor hun handelingen die zij als zodanig verrichten onderworpen zijn aan btw.

Business Meeting 1239197 640X480

Wat houdt de nieuwe regeling juist in?

Vanaf 1 juni 2016 worden bestuurders-rechtspersonen beschouwd als belastingplichtigen voor de BTW. De betrokken personen dienen dan ook voor 1 juni 2016 een BTW-nummer aan te vragen. Indien er al een BTW-nummer is voor een andere activiteit, dient men een wijziging in de activiteit door te geven. Alle bestuurders-rechtspersonen moeten vanaf 1 juni 2016 bijgevolg 21 % btw aanrekenen over de vergoedingen die ze ontvangen met betrekking tot hun diensten van beheer, controle en leiding.

BTW-eenheid

De bestuurdersvergoedingen zijn niet aan de btw onderworpen wanneer de bestuurder-rechtspersoon en de rechtspersoon waarin hij dat bestuurdersmandaat uitoefent (onder de gebruikelijke verbondenheidsvoorwaarden) lid zijn van dezelfde btw-eenheid. 

Vrijstellingsregeling

Indien het bestuurdersmandaat wordt gecombineerd met andere prestaties dient er een objectieve en formele opdeling te worden gemaakt tussen de verschillende activiteiten. Gebeurt dit niet, dan beschouwt de administratie dat minstens 25% van de totale vergoedingen betrekking hebben op de taken als bestuurder. Zo wordt minstens 25% van de toegekende vergoedingen onderworpen aan BTW.

Bestuurder-rechtspersoon die kleine onderneming is

Het is voor de bestuurder-rechtspersoon ook mogelijk om de vrijstellingsregeling aan te vragen voor kleine ondernemingen (jaaromzet onder het drempelbedrag van 25.000 EUR). Dit kan bovendien gecombineerd worden met andere vrijstellingen (bijvoorbeeld de vrijstelling voor medische prestaties). Een bestuurder-rechtspersoon zal echter geen vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen worden toegekend indien zij reeds voor een ander mandaat lid is van een BTW-eenheid (zie hierboven).

                                            

Het ACCO team volgt de verdere ontwikkelingen van de btw-administratie op de voet. Zij beantwoorden al uw vragen omtrent dit dossier met plezier! Aarzel dus zeker niet om ons te contacteren.