Robot of adviseur, who knows?

Naar aanleiding van Exact Live, publiceerde journalist Kristof Van der Stadt een artikel in Data News, waarop wij even verder breien.

Minder medewerkers?

Zoals onze klanten wel weten, zetten wij volledig in op digitalisering, net met dat doel om de accountant van de toekomst te worden. Maar wat bedoelen we daar nu net mee? De accountant van de toekomst is die accountant die het boekhouden niet meer zelf doet. Zoals Sven predikt in het artikel: “de wettelijke verplichtingen gaan we ofwel automatiseren, ofwel outsourcen.”

Dat betekent -voor ons- niet dat we heel ons personeelbestand gaan bedanken voor bewezen diensten, integendeel. Wij zetten volledig in op interne opleidingen om onze medewerkers klaar te stomen voor die veranderingen die nog op til zijn. 

Stilstaan is achteruitgaan!

Accountancy is een sector die heel lang niet veranderd is, maar dat is dus duidelijk verleden tijd. Er komen meer en meer spelers op die markt die softwarepakketten aanleveren die gemaakt zijn voor accountants die nu al met een been in de toekomst staan. Want zoals Jan Lamaire, general manager bij Exact BeLux stelt: “Wie nu geen actie onderneemt, loopt het risico dat hij of zij zichzelf uit de markt zet.”

En laat dat nu net zijn wat we niet willen. Altijd een stapje voor zijn is bij Acco de bedoeling. We proberen onze klanten zo veel mogelijk mee te krijgen in dat verhaal en tot zo ver is iedereen het daar mee eens. Bij de ene duurt het al wat langer dan bij de andere, maar samen komen we er wel. 

Motivatie

Motivatie en een degelijke portie goesting is het enige wat we nodig hebben. Dat is dan ook waar we naar zoeken bij onze (nieuwe) medewerkers; klaar zijn om het papieren leven achter zich te laten en volledig te gaan voor digitalisatie en automatisatie. Accountancy is niet meer wat het geweest is en zal het ook nooit meer worden. Technologie en consultancy zijn de nieuwe hoofdbegrippen.

Wat we wel merken is dat het onderwijs nog niet volledig mee is met de technologische vooruitgang. We horen nog veel te vaak dat de praktijk nog altijd op papier gebeurt, terwijl wij net onze collectie archiefkasten zienderogen zien slinken. Voor studenten is het dan elke keer opnieuw een eye opener als ze merken dat we zo weinig mogelijk papier willen zien. 

Moraal?

De sector heeft op korte tijd al reuzesprongen vooruit gemaakt, maar we zijn er nog lang niet. De Acco-kapstok is 2022, dat is voor ons het jaar waarin we de overstap volledig gemaakt willen hebben. Met andere woorden: weg met archiefkasten, weg met papier, weg met alles dat tijdverspilling zou kunnen zijn en blijven gaan tot we die accountant van de toekomst zijn (in 2022 dus). 

Het hele artikel van Kristof Van der Stadt vind je hier