End of an era: Accountancy is dood.

Je hoort het tegenwoordig zo vaak gezegd worden: Accountancy is dood. Het zal je misschien verbazen aangezien zovelen deze mening delen, maar deze stelling is niet correct. Eerder, deze stelling is niet volledig of wordt fout geïnterpreteerd.

Accountancy is dood?

Als je gaat kijken naar de opleiding Accountancy-Fiscaliteit, kan je meer dan eenvoudig geloven dat er inderdaad een hard einde is aan het komen aan dit beroep. Het is immers geen ‘sexy’ beroep in het oog van de meeste mensen, en de interesse in het vak lijkt steeds lager te liggen.

Momenteel bevinden zich er zo’n 60-tal studenten in het tweede jaar van de opleiding Accountancy-Fiscaliteit aan de UCLL. Hoewel dit nog steeds een zeer aanzienlijk cijfer is, zegt men dat dit cijfer ook elk jaar lager ligt dan het voorgaande jaar. Neem daar dan bovenop dat er een heuse ‘war for talent’ aan de gang is, en je gaat helemaal overstag om mee te brullen dat de sector dood is.

Echter, niets is minder waar.

Vooravond van het hoogtepunt

De sector en het beroep op zich zijn momenteel juist de meest interessante veranderingen ooit aan het ondergaan. Het gaat hier niet langer om een nieuwe wettekst of Btw-regel, maar een volledige herziening van het uitgevoerde beroep. Dankzij de digitalisering en de groei van het belang van innovatie, staat de accountancy aan de vooravond van zijn hoogtepunt.

Het beroep van accountant gaat beginnen evolueren naar een adviserende rol, eentje waarin de accountant bijna gaat handelen als een externe CFO van zijn klanten. Het gaat niet langer draaien om de eindeloze schoendozen vol facturen netjes overtypen in Excel en daar de rekensom van maken, maar om een meerwaarde te zijn voor de groei van het bedrijf van de klanten.

In dat opzicht kan je inderdaad stellen dat het beroep van accountant en de sector, hoe ze vroeger waren, nu dood gebrand is. Maar van die assen is een heel nieuw beroep aan het ontstaan, dat méér dan future-proof is.

Accountancy New Style

Omdat het beroep zo drastisch zal veranderen, is het dan ook belangrijk om mee te veranderen. Waar er vroeger werd ingezet op profielen dat heel netjes administratief konden werken voor het invoeren van de boekhouding, is het nu bijvoorbeeld interessant om te kijken naar de profielen die een aanleg hebben voor technologie. Het is namelijk minder belangrijk dat je een mappenrek kan organiseren, maar wél belangrijk dat je vlot kan werken met de laatste nieuwe software.

Steeds meer taken van de klassieke boekhouding worden overgenomen door geautomatiseerde processen (de Btw-aangiftes van Acco Accountants worden bijvoorbeeld ingediend door een bot), dus misschien is het dan eens tijd om in te zetten op mensen dat sterk zijn in advies, technologie, klantenbegeleiding, etc.

Hopelijk kan deze nieuwe insteek dan ook leiden tot een minder harde ‘war for talent’, omdat op die manier de poel van potentiële werknemers gewoon veel groter wordt.

Beroep van de toekomst!

Zoals al lang geweten, is de waaier aan vereiste skills enorm groot voor een accountant. Je moet kennis hebben van zoveel verschillende topics, dat het bijna oneerbiedig is om van zo iemand te zeggen dat hij/zij ‘goed met cijfers is’. En net die veelzijdigheid van het beroep, samen met de digitalisatie, zou ervoor moeten zorgen dat het terug ‘sexy’ wordt om jezelf Accountant te noemen.

Andere profielen dan de klassieke boekhouder zullen binnenkort ook in staat zijn om een perfecte aansluiting te vinden in de sector. Als je streeft naar een adviserende rol, klantenbegeleider, proces innovator, … kan je perfect je plaats vinden binnen de wondere wereld van accountancy.

Dus: Accountancy is dood. Lang leve accountancy!Wil jij mee met ons bouwen aan een future-proof beroep? Klik dan HIER jouw meerwaarde te ontdekken.


Interesse gekregen in deze nieuwe vorm van het beroep? Ga dan zeker eens kijken waar je deze opleiding kan volgen.